Pentru artiştii plastici, florile au fost, sunt și vor reprezenta mereu una dintre principalele surse de inspiraţie pentru realizarea unei lucrări. Fiecare floare sau plantă este unică prin înfățișare, iar cursul pe care vi-l propun Ilustrație florală şi decorativă oferă metode variate de a le reproduce cât mai fidel.
Atelierul este dedicat începătorilor dar și celor mai avansați în domeniul picturii. În primele 2 întâlniri încercam să ne însușim cunoștințele de baza ale picturii botanice, în timp în cadrul următoarele ateliere vom realiza împreună compoziții complexe cu flori.
În acest sens, la finalul cursului de Ilustrație florală şi decorativă vom avea cunoștințele și deprinderile necesare să realizam schiţe de flori în creion, să desenăm cât mai realist, pentru ca mai apoi să stilizăm şi să includem florile în compoziţii cât mai armonioase.
De asemenea, vom descoperi împreună cele mai utilizate tehnici de pictat în acuarelă: ud pe ud, ud pe uscat, pictură la negativ, margini clare sau neclare, folosim efecte speciale folosind masking fluid, sare, şerveţel sau ceară. Atelierul este structurat în cinci întâlniri.
Atelierul 1. Învățăm să desenăm și să pictăm frunze de diferite forme și dimensiuni. Descoperim împreună diferite metode realiste și abstracte de a desena. Vom învăța să redăm umbrele și luminile frunzelor, cu nervuri, inspirați fiind de ilustraţiile botanice realiste, ale artiştilor Albrecht Dürer şi Vincent van Gogh.
Atelierul 2. Învățăm să desenăm în creion și acuarelă. În cadrul acestei întâlniri realizam o serie de exerciții practice, desenam în creion și pictăm în acuarelă diferite flori – în mod realist și abstract. În primul caz învățam să redăm lumina și umbra florilor iar prin exercițiu să ne apropiem cât mai mult de realitate, învățam să sintetizăm imaginea și să alegem cele mai importante elemente ale unei plante. Fiecare exercițiu este prezentat și de lector – printr-o demonstrație, pentru o însușire cât mai rapidă a tehnicii de lucru.
3. Continuăm seria de exerciții de la cursul anterior, pentru a ne însuși cât mai bine cunoștințele dobândite. Intervențiile și sprijinul lectorului sunt din ce în ce mai puțin accentuat.
4. Realizăm împreună o compoziție complexă cu flori. În cadrul acestei întâlniri învățăm să realizăm schița unei compoziții botanice. Mai departe vom transpune schiţa în desen şi în acuarelă. Tot în cadrul acestui atelier vom învăța să redăm petale de flori în umbre şi lumini, frunze cu nervuri. De asemenea, deprindem tehnicile picturii în acuarelă: ud pe ud, ud pe uscat, pictură la negativ, margini clare sau neclare etc. Folosim efecte speciale utilizând masking fluid, sare, şerveţel sau ceară pentru a realiza o pictură cu flori cât mai realistă.
5. Finalizăm lucrarea începută în ședința precedentă, învățăm să punem corect accentele finale ale compoziției.
Atelierul se încheie cu o sesiune de întrebări și desigur vom face multe poze.
