În cadrul acestui curs original și interactiv, învățam împreună să combinăm tipuri de caligrafie modernă cu tehnicile picturii în acuarelă.

Cuvântul “caligrafie” provine din grecescul “kallos” ceea ce înseamnă “frumos” iar “graph” se traduce prin scris. Acest lucru înseamnă că fiecare literă poate fi transformată într-o operă de artă. Caligrafia modernă pe care o vom experimenta la curs, depășeste regulele stricte a celei tradiționale, adăugând o notă personală și originală scrisului. Prin intermediul acestui atelier, scrisul de mână se tranformă într-un stil caligrafic unic și personal pentru fiecare cursant.

Mergem mai departe și descoperim că frumusețea nu se oprește la desenarea literei, ci se răspândește în intreg desenul –  exercitiul nostru caligrafic se va transforma într-o ilustrație complexă folosind tehnici variate ale pictatului în acuarelă.

La finalul celor 5 întâlniri, fiecare participant va ști să introducă elementele caligrafice în compoziții colorate și să le transforme în subiect principal al unei ilustrații. Cursanții vor ști să deseneze multe tipuri de caligrafie, să valorifice combinații diferite de culori și să foloseasca anumite tehnici a picturii în acuarelă.

Atelierul este structurat în 5 întâlniri.

1. Introducere in caligrafie si selectarea cuvintelor motivationale. Începem atelierul  de pictat cuvinte prin trecerea în revistă a celor mai importante stiluri caligrafice – de la manuscrisele medievale până la arta contemporană. Tot în cadrul acestei întâlniri ne concentram atenția asupra  celor mai moderne viziuni asupra caligrafiei de astăzi. Exersăm împreună și selectăm mesajele pe care le vom picta la următoarele întâlniri.

2. Caligrafie modernă și ilustrație. Studiem și exersăm împreună cele mai artistice tehnici ale scrisului în combinatie cu ilustrația. De asemenea,  realizăm o sinteză a faunei si a florei –  cele mai des utilizateelemente  în crearea ilustrațiilor. Tot în cadrul acestei întâlniri învățam să concepem și să așezăm în planșă diferite tipuri de compoziții ce conțin cuvinte și ilustratii. La final exersam tehnici ale picturii în acuarelă.

3. Desenăm, pictăm, exersăm. Învăţăm împreună (I). În cadrul celei de-a treia întâlniri realizăm o compoziţie complexă cu un mesaj inspirator în ilustraţie. Vom şti să combinăm tehnicile caligrafice şi ale picturii în acuarelă, exersate la precedentele întâlniri –  într-o singură lucrare. Studiu practic: începem realizarea unei ilustraţii complexe ce va conţine o serie de cuvinte sau un mesaj.

4. Desenăm, pictăm, exersăm. Învăţăm împreună (II). Continuăm să realizăm ilustraţia începută în cadrul atelierului cu numărul 3.Voi acorda sprijin pe toată durata derulării întâlnirii.

5. Recapitulăm ceea ce am învăţat şi adresăm întrebări. Întâlnirea finală va fi dedicată  și de aceastp dată în întregime exerciţiului. Punem în practică cunoştinţele acumulate la cursurile precedente. La final adresăm întrebări și facem multe poze.