Curs: Ilustratie florala si decorativa

Fundatia Calea Victoriei

2017 – prezent

Pentru artiştii plastici, florile au fost, și încă reprezintă una dintre principalele surse de inspiraţie pentru realizarea unei lucrări. Fiecare floare sau plantă este unică prin înfățișare, iar cursul de Ilustrație florală şi decorativă oferă metode variate de a le reproduce cât mai fidel.

Atelierul este dedicat începătorilor dar si celor mai avansați în domeniul picturii. În primele 2 întâlniri încercam să ne însușim cunoștințele de baza ale picturii botanice, în timp ce în următoarele întâlniri, pe baza celor învățate, vom realiza compoziții complexe cu flori.

În acest sens, la finalul cursului de Ilustrație florală şi decorativă vom  avea cunoștințele și deprinderile necesare să realizam schiţe de flori în creion, să le desenăm cât mai realist, apoi să le stilizăm şi să le includem în compoziţii cât mai armonioase.

De asemenea, exersam și cele mai utilizate  tehnici de pictat în acuarelă: ud pe ud, ud pe uscat, pictură la negativ, margini clare sau neclare, folosim efecte speciale folosind masking fluid, sare, şerveţel sau ceară. Atelierul este structurat în cinci întâlniri.

  1. Incepe cursul învățând să desenăm și să pictam frunzede diferite forme și dimensiuni. Invățam diferite metode de a le realiza, de la realist la abstract. Învățăm să redăm umbrele și luminile frunzelor, cu nervuri, inspirați fiind de ilustraţiile botanice realiste, ale artiştilor Albrecht Dürer şi Vincent van Gogh. Pe tot parcursul întâlnirii se acorda sprijin din partea lectorului.
  2. Învățăm să desenăm în creion și acuarelă flori. În această ședință realizam o serie de exerciții practice, desenam în creion și pictam în acuarelă diferite flori, în mod realist și abstract. În primul caz învățam să redăm lumina și umbra florilor și prin exercițiu să ne apropiem cât mai mult de realitate, iar în al doilea caz învățam să sintetizăm imaginea și să alegem cele mai importante elemente ale unei plante. Fiecare exercițiu este prezentat și de lector – printr-o demonstrație, pentru o însușire cât mai rapidă a tehnicii de lucru.
  3. Continuăm seria de exerciții de la cursul anterior,pentru a deprinde și a ne însuși cât mai bine cunoștințele dobândite. Intervențiile și sprijinul lectorului este din ce în ce mai puțin accentuat.
  4. Realizăm împreună o compoziție complexă cu flori. Învățăm să realizăm schița unei compoziții botanice, Apoi, transpunem schiţa în desen şi în acuarelă. Învățăm să redăm petale de flori în umbre şi lumini, frunzecu nervuri. De asemenea, deprindem tehnicile picturii în acuarelă: ud pe ud, ud pe uscat, pictură la negativ, margini clare sau neclareetc. Folosim efecte speciale utilizând masking fluid, sare, şerveţel sau ceară pentru a realiza o pictură cu flori cât mai realistă.
  5. Finalizăm lucrarea începută în ședința precedentă, învățăm să punem corect accentele finale ale compoziției.

Atelierul se încheie cu o sesiune de întrebări şi răspunsuri şi teme de dezvoltat pe viitor.