Curs: Caligrafie moderna si ilustratie

Fundatia Calea Victoriei

2017 – prezent

In cadrul acestui curs original si interactiv, invatam sa combinam tipuri de caligrafie moderna cu tehnicile picturii in acuarela.

Cuvantul “caligrafie” vine din grecescul “kallos” ceea ce inseamna “frumos” iar “graph” se traduce prin scris. Acest lucru inseamna ca fiecare litera poate fi transformata intr-o opera de arta. Caligrafia moderna expermentata la curs, depaseste regulele stricte a celei traditionale, adaugand o nota personala scrisului. Prin intermediul acestui atelier, scrisul de mana se tranforma intr-un stil caligrafic unic si personal pentru fiecare cursant.

La curs mergem mai departe si descoperim ca frumusetea nu se opreste la desenarea literei, ci se raspandeste in intreg desenul –  exercitiul nostru caligrafic se transforma intr-o ilustratie complexa folosind tehnici variate ale pictatului in acuarela.

La finalul cursului, fiecare participant stie sa introduca caligrafia in compozitii colorate si sa o transforme in subiect principal al unei ilustratii, sa deseneze diferite tipuri de caligrafie, sa valorifice combinatii diferite de culori, sa foloseasca diferite tehnici a picturii in acuarela. Atelierul este structurat in 4 intalniri.

1 Introducere in caligrafie si selectarea cuvintelor motivationale

Incepem atelierul  de pictat cuvinte, prin trecerea in revista a celor mai importante stiluri caligrafice, de la manuscrisele medievale pana la arta contemporana. Tot la aceasta intalnire ne concentram atentia asupra  celor mai moderne viziuni asupra caligrafiei de astazi, exersam, si selectam mesajele pe care le vom picta.

2 Caligrafie moderna si ilustratie

Studiem si exersam impreuna cele mai artistice tehnici ale scrisului in combinatie cu ilustratia. De asemenea  facem o sinteza a faunei si florei cele mai des utilizate in crearea ilustratiilor. Tot la a doua intalnire invatam sa concepem si sa asezam in plansa diferite tipuri de compozitii ce contin cuvinte si ilustratii, exersam tehnici ale picturii in acuarela.

3 Desenam, pictam, exersam. Invatam impreuna

In cadrul celei de-a treia intalniri realizam o compozitie complexa cu un mesaj inspirator in ilustratie. Combinam tehnicile caligrafice si ale picturii in acuarela exersate la precedentele intalniri intr-o singura lucrare.

4 Recapitulam ceea ce am invatat si adresam intrebari

Intalnirea finala va fi dedicata in intregime exercitiului. Punem in practica cunostintele acumulate la cursurile precedente.